Kontakt: Magnus.falk@almungejsk.se
Det säkerhetsförebyggande arbetet är minst lika viktigt som miljöarbetet. Det åligger alla medlemmar, funktionärer och besökare att aktivt verka för en säkrare miljö på skjutbanan; att påtala brister så att föreningen kan förebygga risken att någon kan skadas under pågående verksamhet, vid besök eller vid oaktsamhet.
Föreningens verksamhet är primärt skytte, det innebär hantering av vapen som avger projektiler vilka i sig kan allvarligt skada eller döda om det vill sig riktigt illa; detta är något vi som förening aldrig vill ska ske och det är därför vi har som mål att alla brister, stora som små ska rapporteras så att motsvarande händelse kan förebyggas.
Almunge JSKs Policy avseende säkerhet
"Vår mål är att ingen ska skadas i samband med besök eller deltagande vid skytteverksamhet vid Kvarnmyra skjutbanor. Föreningen ska vidta de åtgärder som krävs för att så långt som möjligt förebygga sannolikheten och/eller konsekvens för skada på person och egendom. Föreningen ska aktivt följa upp risker och rapporterade brister, incidenter och olyckor för att så långt som möjligt förebygga att sådan brist, incident eller olycka sker på nytt"
Utöver att vi har återkommande kontroll av samtliga banor och allmänna utrymmen enligt SäkB 2015, 2020, LBE, Miljöbalken och LSO har vi ett underhållsrapporterings-system med syfte att samla in uppgifter om brister på lokaler, utrustning mm. Varje rapporterat ärende genererar en mail-notifiering till styrelsen och det åligger Kvalité-, miljö- och säkerhetskoordinator att initialt undersöka, sammanställa och rapportera till styrelsen. Bristens art prioriteras utifrån ett riskperspektiv (sannolikhet / konsekvens) och styrelsen fattar beslut om slutlig prioritering och åtgärd. Är bristen kopplad till en skjutbana kan Skjutbanechef fatta beslut om tillfälligt stänga skjutbanan i väntan på styrelsebeslut.
Utöver underhållsrapporterings-systemet ska alla incidenter och olyckor rapporteras i ett motsvarande system. Det åligger som minst alla funktionärer att rapportera händelser som skulle kunna leda till eller orsakat skada på människa, miljö eller egendom.
Som förening har vi beslutat att gå något längre än vad SäkB föreskriver som incident, vi inkluderar även vådaskott som incident, även om skottet avlossas i vinkel inom farligt område. Detta då vi noterat att vissa vapentyper lättare orsakar vådaskott men saknar statistik, detsamma gäller användning av vissa typer av hjälpmedel så som skjutkäpp. Att registrera denna typ av händelser kan hjälpa oss, medlemmar och besökare att förebygga att denna typ av vådaskott och förebygga att vinkeln går utanför farligt område.
2023 har vi börjat med ett internt utbildningsprogram för föreningens funktionärer vilket avses under 2024 även ges i en förkortad version till föreningens medlemmar. Under 2023 kommer en handbok ges ut till föreningens funktionärer, denna och annan information finns att ladda hem under intranätsidan för Funktionärer.
Grundelementen i vårt säkerhetsarbete
- SäkB 2020 >>>
- Lagen 2010:1011 om Brandfarlig och Explosiv vara med tillhörande förordning och föreskrifter >>>
- Lag (2003:778) om skydd mot olyckor >>>