SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Almunge Jaktskytteklubb
Fotboll
Miljöpolicy

"Almunge JSKs verksamhet ska vidta åtgärder och utföra skyddsåtgärder för att iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller vidtagna åtgärder medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön."

Almunge JSK

Almunge Jaktskytte Klubb (Almunge JSK) är en ideell förening med syfte att bedriva Jakt- och sportskytte samt utbildning av jägare och skyttar.

 

Skytteverksamhet ställer omfattande krav avseende säkerhet och skydd mot människa och miljö vilket regleras i flertalet olika lagar och förordningar. De verksamheter som bedrivs är tillståndspliktiga enligt 9 kapitlet i Miljöbalken och har anmälningsplikt C och verksamhetskod 92.20 då verksamheten är stadigvarande inrättad för skjutning utomhus med skarp ammunition till finkalibriga vapen (kaliber mindre än 20 millimeter) för mer än 5 000 skott per kalenderår [30 kap. 2 § Miljöprövningsförordning (2013:251)].

 

Verksamhetens huvudsakliga miljöpåverkan anges i avsnitt [Verksamhetens huvudsakliga Miljöaspekter].

Almunge JSK måste arbeta systematiskt med miljöarbetet för att så långt som möjligt förebygga negativ miljöpåverkan samt identifiera positiva möjligheter där verksamheten bidrar till en bättre miljö.

Kontakt: Magnus.falk@almungejsk.se 

Miljöarbetets omfattning och begränsningar

Föreningens miljöarbete omfattar

  • Uppföljning av efterlevnad av de miljökrav som ställs på verksamheten
  • Utvärdering av risker och möjligheter
  • Förebyggande av utsläpp av farliga ämnen och föremål i natur
  • Avfallshantering
  • Förebyggande av buller och annan störande verksamhet
  • Information till besökare och medlemmar
Verksamhetens roller och ansvar

Verksamhetens roller och ansvar beskrivs närmare i [003 Almunge JSK Roller och ansvar]. Styrelsen är ansvarig för föreningens systematiska miljöarbete. 

Miljömål och hur dessa ska uppnås

Miljömål

  1. Skytteverksamhet får ej bedrivas efter solens nedgång eller före dess uppgång, uppföljning av klagomål från närboende om det innefattar kvälls-/nattskytte.
  2. Minska avfall från egen verksamhet samt förbättra sortering baserat på avfallsfraktioner genom att dels se över hur och vilka förbrukningsvaror som köps in, dels tillhandahålla sopsortering.
  3. Verksamheten ska inte vara allt för störande för närboende, kommunicera inför tävlingar och när det förväntas pågå skytte i över 3 timmar. Systematiskt ta emot och hantera åsikter och klagomål från närboende.
  4. Vara i framkant att prova och när möjligt använda alternativ ammunition som är bättre för miljön.
  5. Minska användningen av plast i verksamheten, utbyte av befintliga mål av plast mot annat material i möjlig mån.
  6. Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier i verksamheten, tex användning av miljöbensin, ättika, miljö-oljor mm.
  7. Utvärdera om skytteverksamhet ska genomföras när det råder torka eller extrem-torka (4-5E) enligt FWI-index, detta för att undvika mark- och skogsbrand.

Planering av åtgärder för att nå miljömål

  • Planering och genomförande av föreningens miljömål hanteras primärt via beslut från styrelsen.
Verksamhetens huvudsakliga Miljöaspekter - Risker

Almunge JSK ska arbeta löpande med att identifiera risker samt möjligheter. Skillnaden mellan en risk och möjlighet är:

  • Risk – effekten av osäkerhet
  • Möjlighet – bidra till en positiv förbättring för miljön

Verksamheten identifierar och dokumenterar sina risker i en miljöriskanalys vilken sparras på OneDrive. Risker bedöms utifrån två steg av sannolikhet och konsekvens, dels innan förebyggande åtgärd vidtagits - primär risk, dels efter att en eller flera förebyggande åtgärder vidtagits - kvarvarande risk. 

Vid hög klassning av risk (15-25) måste bedömning göras om verksamhet kan pågå innan förebyggande åtgärder är vidtagna (acceptera risk). Innebär risken att verksamheten bryter mot gällande lagar och regler ska verksamheten stoppas och inte återupptas först än det är verifierat att förebyggande åtgärder är vidtagna och visande sig fungerande.

 

Nr

Riskområde

R

Uppföljning

Nr

Riskområde

R

Uppföljning

1

PAH lerduvor

8

Bevakas

11

Målmedel

6

Bevakas

2

Användning av blyhagel

2

Nej

12

Tomhylsor

3

Nej

3

Spillvatten klubbhus

4

Nej

13

Förladdningar

16

Återkommande

4

Toalett

1

Nej

14

Kulfång

15

Återkommande

5

Buller från skytte [1]

8

Bevakas

15

Bäcken/ån

8

Bevakas

6

Kemikalier

6

Bevakas

16

Buller från skytte [2]

1

Nej

7

Transport

16

Nej

17

Dricksvatten

1

Nej

8

Sophantering

6

Bevakas

18

Blyförbud

15

Återkommande

9

Elförbrukning

4

Nej

19

Torka/hög temperatur

5

Bevakas

10

Bly-Batterier

8

Bevakas

 

 

 

 

Egenkontroll

Styrelsen, banchefer, skjutlag, skjutinstruktörer och andra funktionärer har till uppgift att, vid närvarande på skjutbanan kontrollera att de som befinner sig där, och deltager i föreningens verksamheter efterföljer föreningens riktlinjer och bestämmelser.

Egenkontroll genomförs minst 1 gång per år, som minst inför säsongsöppnande. Miljögenomgång genomförs i samband med genomgång av SäkB och LSO. Vid egenkontroll ska checklistor framtagna för respektive bana och området i sin helhet användas. Egenkontrollen summeras i en kontroll-rapport som presenteras för och godkänns av styrelsen. Ansvarsfördelning för genomförandet av egenkontrollen framgår i [003 Almunge JSK Roller och ansvar].

Extern kommunikation

Almunge JSK ska göra relevant information on föreningens Miljöpolicy och mål tillgänglig på föreningens hemsida.

Inför tävlingar med mer än 5 skyttar samt skytte på en eller flera banor som förväntas pågå mer än 3 timmar sammanhängande (undantag skytte med .22) informeras närboende minst två veckor i förväg genom publicering på hemsidan samt föreningens sociala medier. I informationen inkluderas även länken till formulär ”Synpunkter på miljöfarlig verksamhet”.

Hantera klagomål på störande verksamhet/hög ljudnivå från skjutbanan

Klagomål på verksamheten kan komma handla mest om hög ljudnivå i samband med skytte, också benämnt ”buller”.

För att systematiskt hantera och statistiskt följa upp antalet klagomål ska sådana rapporteras i formulär ”Synpunkter på miljöfarlig verksamhet” vilket även ger möjlighet i att lämna anonyma klagomål.

Ledningens genomgång

En gång per år inför årsmöte ska det ske en översyn av ramverket för det systematiska miljöarbetet vilket innefattar, men ej begränsat till:

  1. Miljöpolicy
  2. Miljömål
  3. Miljörisker (Huvudsakliga miljörisker samt uppdatering av riskanalys)

Det systematiskt miljöarbete är del av Styrelsens agenda vilket primärt ska hantera eventuellt inkomna klagomål, nya miljökrav och kontroll av risker och åtgärderna för att hanteras dessa.

 

 

 

 

Mer finns att läsa i föreningens styrdokument Miljöledningsystem